enveloppe

Contact

ResQ BHV
Hoonhorst 15
7635NW Lattrop

ster

Dealer

Vivon

certificaat

Certificering

Oranje Kruis Nederlandse Reanimatie Raad


AED-cursus: 20 geslaagden

Vorig jaar heeft het vijfde elftal van VOGIDO (dit seizoen het zesde elftal) de 10 kilometer van de Enschede Marathon gelopen met als doel voldoende geld bij elkaar te lopen om een Actieve Elektronische Defibrillator (AED-apparaat) (hierna te noemen defibrillator) aan te schaffen voor VOGIDO en dat is gelukt.
Echter met de aanschaf van een defibrillator zullen er ook personen moeten worden opgeleid die, als het zover is, deze kunnen bedienen. Na aanschaf van de defibrillator heb ik in VOGIDO NIEUWS 2 keer een oproep gedaan om zich voor de bijbehorende cursus op te geven. Er hebben zich 23 personen aangemeld voor de cursus 'AED en Reanimatie' en uiteindelijk hebben 20 personen de cursus, die in de eerste helft van april werd gegeven, met goed gevolg afgesloten. De cursus, onder auspiciën van de NKS (Nederlandse Katholieke Sportfederatie), werd met veel enthousiasme gegeven door Rene Veldscholten van het bedrijf ResQ BHV te Denekamp.
Omdat er door de cursusleider veel aandacht moet worden besteed aan de cursisten waren er 3 avonden van 19.00 tot 23.00 uur nodig om de genoemde 20 personen op te leiden. Het waren lange avonden, waarbij weinig tijd was voor een pauze. Allereerst kregen we een algemeen praatje van Rene Veldscholten, waarna we al snel overgingen tot het 'doen'. Het is belangrijk te beoordelen of je eigen veiligheid gevaar loopt alvorens je met het slachtoffer te gaan bezighouden. Wanneer je de aandacht dan volledig aan het slachtoffer kunt richten is het belangrijk in te schatten wat het slachtoffer mankeert om vervolgens afhankelijk daarvan vervolgstappen te ondernemen. Dit kan onder andere zijn mond leeg maken, het slachtoffer in de zogenaamde 'stabiele zijligging' leggen of reanimatie. Je zorgt er, indien nodig, voor dat er bijvoorbeeld hulpdiensten worden ingeschakeld, dat iemand een defibrillator haalt en tracht hulp van een tweede persoon in te schakelen die ook verstand heeft van reanimeren. Indien nodig gebruik je de hulp van de defibrillator. Het gaat dus niet alleen om het gebruik van de defibrillator, maar ook om het reanimeren, hoe te reageren als zoiets gebeurt, waarschuwen van de hulpdiensten, omgaan met omstanders enzovoort. De defibrillator die VOGIDO heeft aangeschaft is een spraakgestuurde. Hij vertelt je precies hoe te handelen en met welke snelheid. Rene Veldscholten was verheugd met de keuze van de defibrillator door VOGIDO. De defibrillator heeft een plaats gekregen in het clubhuis, tussen de bar en de keuken, aan de linkerkant van de muur.
De volgende personen zijn geslaagd voor de cursus: Elske Barkman, Michiel Dijs, Henk Elfrink, Yvonne Franken, Sandra Greve, Gerrit Grobben, Jiska de Jager, Robert-Jan Mertens, Leo Markink, Jolande Oosterveld, Marcel Oude Engberink, Margret de Romph, Mark Spoelstra, Marian Stoffels, Rabin Thani, Michiel Vaneker, Peter Vissers, Ceciel Weernink, Maurice Wunnink en ondergetekende. Naast deze geslaagden zijn er bij VOGIDO meer mensen die, bijvoorbeeld via het werk, een diploma hebben gehaald voor de cursus 'AED en Reanimatie'.
Ik hoop van harte dat we de defibrillator nooit nodig hebben, maar mocht dit wel het geval zijn dan hebben we in ieder geval de mogelijkheid bij VOGIDO wat meer te doen dan alleen reanimeren. Mocht er nog belangstelling zijn voor leden die ook die cursus willen volgen dan hoor ik dat graag. Bel me dan even op nummer (06) 16307738. Bij voldoende belangstelling kan er wederom een cursus worden geregeld. Oproep Het is de bedoeling om bij de defibrillator die in het clubhuis hangt een lijstje met namen te plaatsen van degenen die een certificaat hebben van de cursus 'AED en Reanimatie'. Heb jij een dergelijk certificaat bel of mail me dan even. Dan zet ik jouw naam ook op het lijstje.
Enschede 01-06-2009
Bron: http://www.vogido.nl/uploads/media/VOGIDO_jun2009_web.pdf
 • 2011 Pindakaas is prima!
 • Alle culinaire hoogstandjes ten spijt, een boterham met pindakaas is zo gek nog niet! Verbaasd, omdat je een fijnproever bent? Pindakaas

  Zelfs geschokt, omdat dit haaks zou staan op alles wat goede smaak betreft? Nu ja, een ding is zeker: een dergelijke aanbeveling komt uiteraard niet uit de mond van een topkok.

  Merkwaardig genoeg is dit voedingsadvies wel te lezen in de...
  lees meer

 • 2010 Burgerinitiatief AED
 • ResQ BHV heeft zojuist steun betuigd aan het Burgerinitiatief AED.

  (Een AED is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij een persoon met een hartinfarct, op een geautomatiseerde manier wordt een elektrische schok toegediend, met als doel het hart weer in een normaal ritme te brengen).

  In Nederland hangt veel AED apparatuur te verstoffen in openbare gebouwen. Na kantoortijd...
  lees meer

 • 2010 AED locaties Denekamp
 • Nu er in Denekamp in verschillende buurten personen zijn opgeleid tot AED bediener, is het ook nodig in kaart te brengen waar de AED's in het dorp te vinden zijn.

  Omdat een kaart vele malen duidelijker is dan een lijst met adressen verwijst ResQ graag naar www.aedkaart.com/denekamp/. Het...
  lees meer

 • 2010 AED-alert
 • Zojuist is er een AED-alert uitgegaan, hierbij is opgeroepen de AED aan de Kerkuil 73 op te halen en naar de Knik te gaan. Gelukkig bleek achteraf dat de AED niet nodig is geweest, de patient is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek.
  lees meer
 • 2010 AED de Janskamp...
 • Woensdagavond, 10 februari 2010, is de AED aan de Kerkuil 73 officieel overgedragen aan de buurt, waarmee deze AED officieel in gebruik is genomen. Bij deze overdracht waren een kleine dertig geinteresseerde buurtbewoners aanwezig die de winterse kou trotseerden voor het openingswoord en de kleine demonstratie van het gebruik van een AED. Na deze demonstratie zijn er een aantal vragen gesteld...
  lees meer
 • 2010 AED de Janskamp overdracht
 • Woensdag aanstaande zal de AED van de wijk "de Janskamp" officieel worden overgedragen aan de wijk. Deze overhandiging zal plaatsvinden aan de Kerkuil 73.
  lees meer
 • 2010 Ook wijk t Pierik beschikt...
 • In navolging van zo langzamerhand steeds meer buurten heeft sinds vorige week ook in de wijk 't Pierik nu een 'AED-team': een AED-apparaat plus een flinke groep buurtbewoners die dit apparaat kunnen en mogen bedienen. Dat laatste heeft als voorwaarde het volgen van een AED-cursus die door een deskundige wordt gegeven, waarna de geslaagden een diploma krijgen uitgereikt en samen dan het...
  lees meer
 • 2009 Prettige kerst en een...
 • We wensen al onze klanten, cursisten en bezoekers van deze website prettige feestdagen en een veilig en gezond 2010 toe. Hoewel ResQ zich in eerste instantie richt op Noordoost Twente (Denekamp, Oldenzaal, Losser, Tubbergen), kunnen we ook advies verlenen en cursussen op locatie verzorgen in de rest van het land. Heeft u dus nog aflopende cursussen VCA, BHV of bijvoorbeeld AED en dus een...
  lees meer
 • 2009 ResQ BHV plaatst buurt-AED
 • In het kader van de buurt-AED heeft ResQ een AED geplaatst aan de Kerkuil 73 in Denekamp. De kast waarin de AED zich bevindt zal automatisch geopend worden bij een melding van het AED-alert sms-systeem in de omgeving van deze AED. Met het plaatsen van de kast en AED en het in januari geheel opgeleid zijn van de buurt de Janskamp is Denekamp weer een stukje veiliger geworden!
  lees meer
 • 2009 E-Learning
 • Er wordt tijdens de verschillende cursussen regelmatig aangegeven dat één herhalingscursus per jaar eigenlijk te weinig is om de alle vaardigheden op peil te houden. ResQ probeert hierin tegemoet te komen door op deze website verschillende pagina's in te richten tot zogenaamde 'e-learning' pagina's waarop korte instructies zijn te vinden over een aantal...
  lees meer
 • 2009 ResQ BHV buurt-AED...
 • Onlangs is er vanuit de gemeente Dinkelland geld vrijgekomen voor de aanschaf en het onderhoud van AED's in verschillende kernen en buurten in de gemeente. Om een defibrillator effectief te laten zijn tijdens een situatie waarin deze ingezet moet worden dienen er ook opgeleide personen te zijn die weten hoe het apparaat gebruikt moet worden. ResQ BHV leidt in Denekamp vrijwilligers vanuit drie...
  lees meer
 • 2009 Man gered dankzij AED-alert
 • Een 47-jarige man uit Almelo is maandag dankzij een zogenoemd AED-alert vermoedelijk op tijd geholpen. De man zat in de auto bij een collega toen hij in Vroomshoop onwel werd. De collega begon onmiddellijk met reanimeren. De hulpdiensten riepen via een sms'je de hulp in van mensen in de directe omgeving die een defibrillator kunnen bedienen. Die waren er binnen afzienbare tijd en konden helpen....
  lees meer
 • 2009 AED-cursus: 20 geslaagden
 • Vorig jaar heeft het vijfde elftal van VOGIDO (dit seizoen het zesde elftal) de 10 kilometer van de Enschede Marathon gelopen met als doel voldoende geld bij elkaar te lopen om een Actieve Elektronische Defibrillator (AED-apparaat) (hierna te noemen defibrillator) aan te schaffen voor VOGIDO en dat is gelukt.
  Echter met de aanschaf van een defibrillator zullen er ook personen moeten worden...
  lees meer